Connect with us

Fılm Nieuws

David Lynch biedt een vernietigende beoordeling van moderne cinema

David Lynch biedt een vernietigende beoordeling van moderne cinema

(Foto door Kevin Winter/Getty Images voor Beautiful Day Media)

David Lynch kent films – nou ja, rare, experimentele films – dus het is geen wonder dat hij een hekel heeft aan de geldgedreven middelmatigheid die Hollywood definieert.

De schrijver/regisseur van geestvernietigers als Gumkop, Blauw fluweelen Mulholland Drive betreurde de “fragiele staat” van de Amerikaanse cinema en prees de “taal” van de Franse cinema aan Thierry Fremaux, regisseur van het Filmfestival van Cannes (zoals uittreksel uit Jordan Ruimy van World of Reel):

Frankrijk weet meer dan in enig ander land over de taal van de cinema. De Fransen hebben er een passie voor. Cinema verkeert in een fragiele staat in de Verenigde Staten. Daar is het in handen van geldschieters die zich alleen op tieners richten en de voormalige studiomagnaten van de 20e eeuw eruit laten zien als grote humanistische intellectuelen.

Ruimy was het daarmee eens en merkte op dat slechts een van de tien meest winstgevende films van het jaar in Amerika geen reboot, remake, animatie of videogame-adaptatie is. De verloren stad is de vreemde film uit de blockbuster-groep die omvat: Top Gun: Maverick, Doctor Strange in het multiversum van waanzin, Spider-Man: Geen weg naar huisen Fantastic Beasts: The Secrets of Perkamentus.

Echter, Frankrijk’s box office rankings zien er niet veel anders uit. Alle bovengenoemde filmische regurgitaties staan ​​in de top 10 van Frankrijk. In feite voldoen slechts twee films aan de originaliteitscriteria van Ruimy (en waarschijnlijk Lynch): Maison de retraite en Superhelden malgré lui (dit laatste is twijfelachtig omdat het een parodie is op superheldenfilms).

Lynch zal dat waarschijnlijk niet alleen kunnen veranderen, aangezien hij sinds 2006 geen film meer heeft geregisseerd en geen van zijn films meer dan $ 27 miljoen. Toch zou een nieuwe Lynch-functie een verfrissende verandering zijn in het filmlandschap.