Connect with us

Fılm Nieuws

Kolchak keert terug in The Night Strangler

Kolchak keert terug in The Night Strangler

Het is niet goed gegaan met onbezonnen verslaggever Carl Kolchak sinds hij in Las Vegas een vampier heeft vernietigd De Nachtstalker (1972). De meeste mensen geloven zijn verhaal niet en degenen die weten dat het waar is, hebben het vernietigd. Na zijn verhuizing naar Seattle overtuigt Kolchak (Darren McGavin) zijn voormalige redacteur Tony Vincenzo (Simon Oakland) om hem in te huren bij de Seattle Daily Chronicle. Zijn eerste opdracht betreft de moord op een jonge vrouw die werd gewurgd.

Kolchak ontdekt al snel dat de meest recente moord er een is uit een reeks moorden met dezelfde modus operandi. Met hulp van krantenonderzoeker Titus Berry (Wally Cox) ontdekt Kolchak een bizar patroon van moorden: elke 21 jaar worden er zes vrouwen vermoord in de buurt van Pioneer Square binnen een periode van achttien dagen. In elk geval worden de nek van de slachtoffers verbrijzeld en een kleine hoeveelheid bloed wordt afgevoerd via de basis van hun schedels. Kolchak presenteert zijn feiten aan de politie, maar ze verwerpen het idee dat ze een moordenaar achtervolgen die 144 jaar oud is!

De Nachtwurger (1973) houdt nauw vast aan de formule die De Nachtstalker een rating smash het voorgaande jaar. Kolchak blijkt opnieuw in staat om alles te doen om zijn verhaal te krijgen – zelfs het leven riskeren van een student/exotische danseres gespeeld door Jo Ann Pflug (die weliswaar toegeeft als lokaas te dienen). Carl kleineert de politie omdat ze niet genoeg doen en gaat scheldpartijen aan met zijn redacteur (die een enorm risico nam om Kolchak na Vegas aan te nemen).

Inderdaad, het Kolchak-personage zou ronduit onwaarschijnlijk kunnen zijn, ware het niet dat hij wordt gespeeld door Darren McGavin. De acteur vindt de sleutel in het uitbeelden van zijn meer dan levensgrote karakter: ondanks al zijn gepiep wil Kolchak gewoon de waarheid ontdekken. Kolchak zorgt soms voor zijn eigen comic relief, maar hij is ook bereid om te doen wat nodig is om de straten van Seattle weer veilig te maken.

Wally Cox als Mr. Berry.

Persoonlijk vind ik De Nachtwurger leuker dan De Nachtstalkergrotendeels omdat producer-regisseur Dan Curtis (Donkere schaduwen) castte een kleurrijke groep klassieke Hollywood-acteurs in bijrollen: Scott Brady speelt de stoere politiekapitein, Margaret Hamilton duikt op als een universiteitsprofessor met kennis van het occulte, en John Carradine is de Kroniek’s uitgever. De beste ondersteunende prestatie komt van de altijd betrouwbare Wally Cox, wiens vetharige onderzoeker zwoegt in de ingewanden van het gebouw van de krant. Zoek ook snel naar Nina Wayne als een andere exotische danseres; zij is de zus van wijlen Carol Wayne (een semi-reguliere op De Tonight Show).

Richard Matheson (Duel), die het teleplay schreef voor De Nachtstalkerschreef een origineel verhaal voor De Nachtwurger. Het werkt ook beter dan de vorige film, want het publiek weet niet wat soort monster veroorzaakt de chaos. De climax in de Seattle Underground is ook echt griezelig. Merk op dat er twee verschillende versies van zijn: De Nachtwurgereen 72-minuten durende uitzending die in 1973 werd uitgezonden op de ABC-film van de week en een 90 minuten durende cut die in het buitenland is uitgebracht voor theaterdistributie.

Kolchak confronteert zijn redacteur – opnieuw.

Er zijn talloze verhalen over geplande Koltsjak-films die nooit zijn gemaakt. In een interview in 2004 zei Dan Curtis dat hij wilde dat Kolchak naar New York City zou gaan en zou ontdekken dat Janos Skorzeny, de vampier uit De Nachtstalker–werd toch niet vernietigd. Helaas, die film is nooit gemaakt omdat ABC besloot een tv-serie te maken met McGavin genaamd Kolchak: The Night Stalker. Nu iets van een cultshow, de serie duurde slechts 20 afleveringen. Het werd al snel overbodig omdat Kolchak elke week tegen een nieuw wezen vocht. Ik denk dat Carl Kolchak veel langer zou hebben geduurd als het personage slechts in een of twee films per jaar te zien was geweest.