Connect with us

Netflix

Man vs Bee review: Rowan Atkinson’s Netflix-komedie is een betere Bean

Man vs Bee review: Rowan Atkinson’s Netflix-komedie is een betere Bean

Ik ben geen grote fan van Rowan Atkinson geweest sinds hij de vermoeiende Mr Bean de wereld heeft bezorgd. En dat ondanks zijn briljante vroege werk voor Niet het nieuws van negen uur en als Blackadder enkele decennia geleden. Dat komt deels, ik geef het toe, omdat ik ooit een vage gelijkenis vertoonde met Atkinson, verkleed als Bean, in een ‘klassieke’ Mini reed en zo werd uitgelachen door kinderen op straat. Ik ging ook van Atkinson af omdat ik Bean gewoon niet “kreeg”. Innovatief, ingenieus en razend populair als hij was. Fysieke komedie is niet voor iedereen.

Dus ik had geen hoge verwachtingen van Man versus bij, die lange tijd in Beanishness verandert, alsof Netflix nog een Mr Bean van zichzelf had gewild, een Beanflix zo je wilt, maar om wat voor reden dan ook het origineel niet kon hebben. Daarom wordt Atkinson/Bean opnieuw uitgevonden als Trevor Bingley, een prettige, goedbedoelende idioot die zijn vorige baan heeft verloren door onhandig en incompetent te zijn, gek genoeg, en nu een huisoppas is. Makkelijk, zou je denken.

Trevors eerste opdracht is om te zorgen voor een enorm weelderig hi-tech huis vol met beeldende kunst en een vloot zeldzame klassieke auto’s in de geklimatiseerde garage. Het is van een obsceen rijk stel (Jing Lisi en Julian Rhind-Tutt), op weg naar hun exotische vakantie. Ze maken de kardinale fout om Trevor niet te instrueren hoe hun grote en complexe huis werkt, waardoor hij een dikke handleiding moet lezen. Het is duidelijk dat hij een ton Erwten- en Hamsoep voor de handleiding aanziet en het gaat koken. Achtervolgd, lastiggevallen en vervolgd door wat een kwaadaardige bij lijkt te zijn – en onbewust geholpen door de nogal vage hond Cupcake, achtergelaten door de plutocraten – vernietigt Trevor voorspelbaar het mooie huis, zij het op inventieve en onverwachte manieren.

Dus wanneer de temperamentvol destructieve Cupcake de ondeugende bij de bibliotheek met airconditioning in jaagt en wordt opgesloten, wordt Trevor hulpeloos achtergelaten terwijl de hond een onschatbaar middeleeuws verlicht manuscript eet (de Pin to the room lock is eerder gebarbecued). Trevor pakt vervolgens een klauwhamer op het versterkte glas, maar het stuitert terug en het scherpe uiteinde nestelt zich in een Mondriaan en scheurt er een enorm gat in. Het is allemaal dat soort Beanery, zij het versterkt door af en toe een “bijenperspectief” van de procedure te krijgen, wat bijdraagt ​​aan het gladiatorengevoel. In de loop van de volgende paar van deze korte afleveringen vernietigt Trevor – te slim af door de hommel – kostbare oudheden, kunstwerken en de eerste Jaguar E-type ooit gebouwd, en hij blaast uiteindelijk de boel op.

Tijdens videotelefoongesprekken met zijn vervreemde vrouw Jess (lief gespeeld door Claudie Blakley) en dochter Maddy (even zo lief uit India Fowler), en nadenkend over zijn absurde oorlog met zijn asociale insectenvijand, begint Bingley in te zien hoe hij zijn hele gevoel voor perspectief over wat er echt toe doet in zijn leven. Dus Man versus bij groeit geleidelijk uit tot een soort Aesopische parabel. Wanneer we ontdekken dat het meeste van wat Bingley vernietigt slechts replica’s en vlokken zijn, en zijn baan als huisoppas deel uitmaakt van een hebzuchtige verzekeringsfraude met een opgetuigde inbraak, staat Bingley niet alleen verlost, maar wordt hij ook betuigd.

De fantastische plots en wendingen werken uiteindelijk verrassend goed, tenslotte de Beanery. De enige flagrante tekortkomingen zijn dat Trevor en Jess veel te aardig lijken om te scheiden, en ik weiger te geloven dat hommels van pindakaas houden (het uitgangspunt van Bingley’s verwoede pogingen om het te vangen). Ik had ook geen behoefte aan de nogal grove productplaatsing, namens Miele en Waitrose, om me eraan te herinneren dat chique mensen hun spullen leuk vinden.

Zoals je zou verwachten van een Netflix-productie, is het slim geproduceerd en geregisseerd, en Atkinson als Bingley is veel boeiender dan Bean, en is nog steeds game genoeg om een ​​groot deel van zijn tijd op het scherm door te brengen in zijn onderbroek. De bij overleeft trouwens, en kijkt uit naar deze tweede serie en wat meer pindakaas.

‘Man vs Bee’ is vanaf vrijdag 24 juni te streamen op Netflix