Connect with us

Nieuws over de acteurs

Transgender zwemster Lia Thomas mag niet met vrouwen concurreren

Transgender zwemster Lia Thomas mag niet met vrouwen concurreren

Transgender-zwemmer Lia Thomas mag officieel niet meer met vrouwen concurreren

Het bestuursorgaan van de wereldzwemmen heeft transgendervrouwen vanaf maandag effectief verboden om deel te nemen aan vrouwenevenementen.

FINA-leden hebben zondag op grote schaal een nieuw “genderinclusiebeleid” aangenomen dat alleen zwemmers die vóór de leeftijd van 12 jaar zijn overgestapt, toestaat om deel te nemen aan vrouwenevenementen. De organisatie stelde ook een “open competitiecategorie” voor.

“Dit wil niet zeggen dat mensen worden aangemoedigd om op 12-jarige leeftijd over te stappen. Het is wat de wetenschappers zeggen, dat als je overgaat na het begin van de puberteit, je een voordeel hebt, wat oneerlijk is,” James Pearce, die de Dat zegt een woordvoerder van FINA-president Husain Al-Musallam tegen The Associated Press.

“Ze zeggen niet dat iedereen op 11-jarige leeftijd moet overstappen, dat is belachelijk. In de meeste landen kun je op die leeftijd niet overstappen en hopelijk wordt je daar ook niet toe aangemoedigd.

Wat ze eigenlijk zeggen, is dat het niet haalbaar is voor mensen die zijn overgestapt om te concurreren zonder een voordeel te hebben.”

Pearce bevestigde dat er momenteel geen transgendervrouwen meedoen aan elite zwemniveaus.

De uitspraak zou echter de zwemmer Lia Thomas van de Universiteit van Pennsylvania schijnbaar uitsluiten van elite-competitie