Connect with us

Fılm Nieuws

Filmrecensie: MY LOVE AFFAIR MET HUWELIJK: een onafhankelijk geanimeerd wonder van krachtige persoonlijke introspectie [Tribeca 2022]

Filmrecensie: MY LOVE AFFAIR MET HUWELIJK: een onafhankelijk geanimeerd wonder van krachtige persoonlijke introspectie [Tribeca 2022]

My Love Affair with Marriage Review

Mijn liefdesaffaire met huwelijk (2022) Filmrecensie van de 21e jaarlijkse Tribeca-filmfestivala film geschreven en geregisseerd door Signe Baumanemet de stemmen van Dagmara Dominczyk, Matthew Modine, Cameron Monaghan, Stephen Lang, Erica Schröder, Emma Kenney, Tanya Franks, Clyde Baldo, Najla Saido, Dan Domingues, Florencia Lozano, Ruby Modine, Caroline Baeumler, Christina Pumariegaen Tracy Thorne.

Een werk van liefde over liefde is komisch toevallig en toch toepasselijk voor Signe Baumane’s Mijn liefdesaffaire met huwelijk – een semi-autobiografische, onafhankelijk geproduceerde geanimeerde musical die al zes jaar in de maak is (en zelfs meer, denk ik, als je de levensverhalen meetelt die hem inspireerden).

Advertentie

Baumane is een echte Renaissance-vrouw als het gaat om haar nieuwste speelfilm, omdat ze niet alleen de drievoudige dreiging van schrijver-regisseur-producent is, maar ook als hoofdrolspeler (en mogelijk enige?) animator, editor, cameraman, en decorator instellen. Die auteursachtige, all-trades-aanpak blijkt duidelijk uit de scrappy eenvoud van de film – zowel door de schetsmatige stijl van de ontwerpen van de personages als de bijna-klinische benadering van het schrijven – maar dat stelt op zijn beurt de emotionele onbezonnenheid van de filmmaker in staat om te spelen met een ernstige creatieve wreedheid. De ruwe krabbels van de personages contrasteren met een getextureerde stop-motion achtergrond, waardoor al onze aandacht wordt gevestigd op hun fysieke en thematische plooibaarheid terwijl Baumane ze naar believen van de ene metafoor in de andere verandert. Denk aan Marjane Satrapi via Bill Plympton.

Opgezet als een memoires afgewisseld met een medische les, stroomt de film tussen Zelma’s leven (vermoedelijk een stand-in voor Baumane, ingesproken door Dagmara Dominczyk) en haar hersenactiviteit, met kleurrijke uitlegsegmenten verteld door een antropomorfe hersencel (Michele Pawk) . Terwijl Zelma heen en weer springt tussen doelpalen van woede en verliefdheid en angst en euforie, volwassen worden tijdens de seismische culturele verschuiving van de ineenstorting van de Sovjet-Unie, is de cellulaire verteller er om precies uit te leggen wat en waarom deze synapsen afvuren – de wetenschappelijke schaduw van Zelma’s geleefde emoties.

De film is soms een beetje te letterlijk, en dat geeft het een vreemd edutainmentgevoel waardoor je je afvraagt ​​of je dit in je gymles op de middelbare school had moeten zien. Maar die schaamteloosheid stelt Baumane in staat om met opvallende personificaties de sociale druk te weerleggen die Zelma in verschillende richtingen duwt en trekt. Haar eigen angsten komen tot uiting in een koor van sirene-achtige Letse boerenvrouwen, die haar zowel prijzen als berispen voor haar aanhankelijkheid aan en afleiding van traditionele genderrollen; haar eigen onderdrukte woede is een verwilderde kat die constant in de gaten moet worden gehouden, zodat ze niet kan ontsnappen en zichzelf of anderen pijn kan doen; haar concept van ware liefde versmelt tot een amorfe klodder met iemand anders – letterlijk, met twee hoofden, vier armen en vier benen (en dat is niet altijd zo sexy als je zou denken).

Dat schril contrast in Zelma’s bildungsroman brengt de psychologische chaos van haar reis naar de voorgrond. Het ‘huwelijk’ van de titel is slechts een enkel aspect van Zelma’s aanvankelijke begrip van liefde en haar waargenomen maatschappelijke rol als vrouw, en dus suggereert een liefdesaffaire ermee de ultieme onbeduidendheid ervan in haar levenslange reis naar persoonlijke bevrediging. Ze ‘lost’ niet echt het huwelijk of andere concepten in haar leven op die stinken naar cultureel diepgewortelde seksistische verwachtingen, maar ze besteedt wel veel tijd aan het rekening houden met hen en hun eindeloze reeks kronkels, en wat ze in de toekomst met dat bewustzijn moet doen. De film gaat dus meer over observaties dan over tastbare eindspelen, en over de stuwende kracht van persoonlijke onthullingen.

Dominczyk geeft Zelma een nuchtere durf, en de rest van de directheid van de stemmencast suggereert een verleidelijk vals gevoel van veiligheid dat zich om elke hoek van Zelma’s wereld bevindt (met Modine en Monaghan als de twee opvallende kenmerken). Maar Baumane’s acteerwerk door middel van haar animatiewerk is hier de echte ster, omdat ze ons herinnert aan het grenzeloze creatieve potentieel dat het medium (en onafhankelijk kunstwerk in het algemeen) te bieden heeft. Het is ook een bewijs van de rol van cinema als het beproefde voertuig van persoonlijke terugblik dat het is – de Empathy Machine, als je wilt. Als dat als een ijdelheidsproject wordt beschouwd, dan is het de moeite waard om een ​​beetje egocentrisch te zijn.

Beoordeling: 7/10

Laat hier je mening over Mijn liefdesaffaire met huwelijk recensie en de film hieronder in de commentarensectie. Lezers die dit soort inhoud willen ondersteunen, kunnen onze Patreon-pagina en word een van FilmBook’s mecenassen. Lezers die op zoek zijn naar meer Tribeca Film Festival-nieuws, kunnen onze Tribeca Film Festival-pagina, onze Filmfestival-pagina en onze . bezoeken Filmfestival Facebook-pagina. Lezers die op zoek zijn naar meer filmrecensies kunnen terecht op onze Movie Review-pagina, onze Twitter-pagina voor filmrecensiesen onze Filmrecensie Facebook-pagina. Wil je up-to-the-minute meldingen? Medewerkers van FilmBook publiceren artikelen per e-mail, Twitter, Facebook, Instagram, Tumblr, Pinterest, Redditen Flipboard.