Connect with us

Netflix

Waarom gesplitste seizoenen voor de grootste shows van Netflix hier waarschijnlijk blijven

Waarom gesplitste seizoenen voor de grootste shows van Netflix hier waarschijnlijk blijven

Stranger Things Seizoen 4 – Afbeelding: Netflix

Wekelijks versus binge. Dat is al jaren het grootste slepende debat voor Netflix en hoewel je misschien in het ene of het andere kamp valt, zou het compromis van gesplitste seizoenen de weg vooruit kunnen zijn, tenminste voor zijn grootste shows? Wij denken van wel.

Netflix wordt al jaren geconfronteerd met toenemende concurrentie en heeft recentelijk te maken gehad met een vertragende groei na de pandemie, waardoor beide experts om verandering vroegen en Netflix zelf van koers veranderde met betrekking tot een aantal belangrijke kwesties.

Netflix staat er bijvoorbeeld al jaren op dat ze geen advertenties zullen introduceren, maar gezien de berichtgeving van de afgelopen weken komt daar binnenkort verandering in. Misschien is de op één na grootste verandering die mensen hebben voorgesteld, het opgeven van het binge-model dat Netflix in de eerste plaats op de kaart zette.

Eerder dit jaar hebben we de voor- en nadelen afgewogen van wekelijks gaan versus de eetbui. Voor de pro’s hebben we opgemerkt hoe het kijkerspubliek in stand houdt en gesprekken over de titel gedurende een bepaalde periode gaande houdt en hoe het churn vermindert. Aan de negatieve kant van binge, we voerden aan dat de line-up van Netflix dit niet ondersteunt, wat zou betekenen dat grotere shows geen publiek zouden kunnen vinden omdat ze alle zuurstof zouden opzuigen, en uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat de gebruikersinterface van Netflix dat wel zou doen. hebben een revisie nodig om ook wekelijks te ondersteunen.

Dus dat brengt ons waar we nu zijn met Vreemde dingen domineert de zomer en bevestigt waarom we denken dat gesplitste seizoenen de weg vooruit zijn, in ieder geval voor de grotere Netflix-shows en hier is een overzicht van waarom en waarom het goed is dat shows worden gesplitst.

We moeten dit allemaal voorbehoud maken met het feit dat tweeledige releases niet nieuw zijn voor Netflix.

We hebben talloze shows gezien, vooral in het afgelopen jaar, die de release-methode gebruiken. Ozark meest recentelijk splitste het vierde seizoen begin 2022, Lucifer splits het vijfde seizoen (dat oorspronkelijk het laatste zou zijn) in twee helften en Geldroof splitste ook zijn laatste seizoen.

ozark seizoen 4 wendy byrde

Het laatste seizoen van Ozark werd in twee helften gesplitst – Foto: Netflix


Disney+ shows laten zien waarom gesplitste seizoenen effectiever kunnen zijn

Disney+ laat geen shows in twee helften vallen, maar uit de uitvoering van hun shows kunnen we zien waarom het splitsen in twee helften niet alleen de vaart erin houdt, maar ook shows tussen de twee helften in staat stelt te leven en te ademen.

Als we naar Google Trends kijken (wat geen kijkers is maar eerder interesse/vraag toont), kun je aan drie recente Marvel-releases, Loki, Hawkeye en Moon Knight, zien dat er twee duidelijke pieken zijn. Eén voor wanneer de serie in première gaat en één wanneer de seriefinale plaatsvindt.

Google Trends-gegevens voor Marvel-shows op Disney Plus

Google Trends – Loki vs Hawkeye vs Moon Knight

Door seizoenen op Netflix te splitsen, kunnen ook zij deze trend repliceren met de tijd tussen de release van volume 1 en volume 2, waardoor andere shows kunnen beginnen (iets wat Disney+ doorgaans niet doet) en gedijen. Immers, sinds de release van Vreemde dingen seizoen 4 volume 1, we hebben meer dan 55 nieuwe Netflix Original op de service zien aankomen.

Om de show echter niet te laten vervagen, zoals we hebben gezien met Vreemde dingenzorgen ervoor dat bonuscontent, teasers en trailers voor het komende volume worden vrijgegeven, dat het gesprek ondersteunt tot de release van seizoen 4, volume 2.

Dat lijkt de truc te zijn met Stranger Things enkele weken na de lancering, waardoor de meerderheid van de belangstelling volgens Google Trends niet verloren gaat zoals in de voorgaande twee seizoenen.

vreemdere dingen google trends

Stranger Things-interesse voor seizoen 4 versus seizoen 2 en 3


Gesplitste seizoenen zorgen voor meer afleveringen per seizoen

Een andere bonus van de gesplitste seizoenen die we tot nu toe hebben zien dalen, is dat het vaak uitgebreide seizoenen zijn.

Velen missen de netwerk-tv-dagen waar we in de buurt van of meer dan 20 afleveringen per seizoen zouden komen, maar als gesplitste seizoenen hun waarde voor Netflix kunnen aantonen, wordt het misschien gebruikelijker. Lucifer’s gesplitst seizoen had een aantal afleveringen van 16, wat hoger was dan de 10 die het gewoonlijk liet vallen en Manifest krijgt op dezelfde manier ook een ongewoon groot vierde seizoen.

manifest seizoen 4 alles wat we tot nu toe weten

Manifest krijgt een supergroot laatste seizoen – Foto: Warner Bros. Television


Helpt het verloop voor tweekwart te verminderen in plaats van slechts één

Als je alleen voor Stranger Things op Netflix bent geabonneerd, is de kans groter dat je met gesplitste seizoenen twee kwartalen (of twee maanden over twee kwartalen) op Netflix bent geabonneerd in plaats van slechts één maand dat je zou zijn als het maar in één keer valt.

Dat is goed voor de kwartaalaantallen van Netflix-abonnees, vooral nu ze meer zijn nauwkeuriger dan ooit onder de loep genomen. Ook vanuit het oogpunt van Netflix, geeft dat hen meer tijd om te proberen je verslaafd te maken aan iets anders.


De meeste Netflix-shows moeten vasthouden aan binge

We moeten er rekening mee houden dat gesplitste seizoenen waarschijnlijk alleen zullen worden gereserveerd voor de grootste shows van Netflix. Denken The Witcher, Bridgerton, De Paraplu Academie in termen van schaal met de meeste andere shows die nieuw of veel kleiner zijn en nog steeds het klassieke binge-model hebben dat je kent en waar je van houdt.

Dat gezegd hebbende, moeten en zullen sommige Netflix-shows nog steeds verschillende releaseschema’s uitproberen om te zien wat uiteindelijk tot de meeste kijkers leidt. We hebben realityshows in batches van 3 zien verschijnen (hoewel gegevens er niet echt op wijzen dat dit een serie helpt groeien) en we zullen ook shows zien die Netflix internationaal distribueert, zoals wekelijkse K-drama’s geïmporteerd uit Zuid-Korea.


Vind je het split-seizoensmodel leuk dat Netflix het afgelopen jaar heeft uitgeprobeerd? Denk je dat het hier is om te blijven? Laat het ons weten in de reacties hieronder.