Connect with us

Filmnyheter

Filmrecension: PINK MOON: Offbeat Drama har solida föreställningar men en slingrande handling [Tribeca 2022]

Filmrecension: PINK MOON: Offbeat Drama har solida föreställningar men en slingrande handling [Tribeca 2022]

Pink Moon recension

Pink Moon (2022) Filma Recension från 21:a årliga Tribeca Film Festivala film regisserad av Floor van der Meulenskriven av Bastiaan Kroeger och huvudrollen Julia Akkermans, Johan Leysen, Eelco Smits, Anniek Pheifer, Sinem Kavus, Glenn Coenen, Jenny Hsia, Claire Schuyffel och Lolu Ajayi.

Filmskaparen Floor van der Meulens nya holländska film, Rosa måne, är inte särskilt nedslående på det sätt som den avslöjar detaljerna i sin berättelse. Men filmen verkar bara slingra sig lite för ofta. Den slingrar sig ibland i riktningar som inte leder publiken någonstans för minnesvärd. För många gånger i offbeat berättelser som den Rosa måne presenterar kommer slutet med känslan av att det inte var så svårt att förutsäga. Här i den nya filmen är slutsatsen ganska känslomässigt involverande, men att ta sig dit är en indirekt väg fylld med många omvägar (eller snarare onödigt komplicerade plotutvecklingar).

Annons

Med det sagt är filmens två huvudstjärnor, Julia Akkermans och Johan Leysen enastående som medelålders kvinna och hennes sjuttio-någonting-åriga pappa som, när filmen öppnar, avslöjar att han är redo att avsluta sitt liv. Det finns ingen riktigt anmärkningsvärd anledning till denna uppenbarelse. Inte i början åtminstone. Kanske är pappan bara trött på livet. Medan filmen avslöjar varför pappan vill dö i en nyckelscen, verkar avslöjandet inte motivera det sätt som pappan ska göra för att stänga sitt liv.

En film från några år sedan presenterade idén om en mamma som ville dö mot sin familjs vilja. Susan Sarandon spelade huvudrollen i den dramatiska filmen som hette Koltrast. jag gillade Koltrast mycket och kände att det fanns genuina skäl till att Sarandons karaktär ville avsluta sitt liv. Jag är inte säker på att jag verkligen kände förtvivlan Leysens pappakaraktär, Jan, i Rosa måne verkar uppleva och detta är verkligen inget fel på prestandan.

Akkermans karaktär av Iris, Jans dotter, är en slags egendomlig karaktär som ibland verkar vara för mycket skriven än en genuin person. Hon är intelligent och gör bra ifrån sig på sitt jobb, men i en scen där hon pratar med en potentiell köpare av sitt familjehem, framstår hon som udda och för offbeat för att vara trovärdig. Vissa av hennes karaktärsdrag var inte sanna för mig. Hon börjar vid ett tillfälle utföra oralsex på en man som hon träffar på en bar. Intressant nog tror hon att hennes pappa kan hålla sig vid liv om han upplever sex igen. Det skulle vara ett koncept som kunde ha fungerat, men Jan avfärdar den föreställningen helt och hållet och den flyger aldrig.

Det finns en annan karaktär i berättelsen som spelar en central roll. Det är Ivan, Iris bror som spelas ganska bra av Eelco Smits. Ivan förstår inte alltid Jan och Jan förstår inte alltid Ivan. Detta syskonförhållande förmedlas effektivt och skapar intressanta scener genom hela bilden.

Iris utvecklas mycket under filmen från udda och offbeat till kallt intelligent och självmedveten. Denna förvandling som Akkermans förmedlar på skärmen ska verkligen berömmas. Iris försöker desperat rädda sin pappa från hans plan att dö. Hon försöker visa honom livets skönhet genom att dansa med honom eller genom att ta med honom på en snöig tillflyktsort som kan få fram hans vilja att leva.

Som Jan kan Leysen också vara extremt kraftfull som artist och gör karaktären till en som vet vad han vill och som inte verkar vilja vika sig. Det finns en del känslomässiga scener mellan Akkermans och Leysen, särskilt mot slutet av filmen. Akkermans lyser verkligen starkt som skådespelerska här i sin komplexa roll som får oss att verkligen tro att Iris älskar sin pappa. Hon är inte alltid sympatisk som karaktär men hon får oss att investera i scenariot som filmen presenterar för publiken.

Rosa måne är den typ av film som kan få mycket beröm. Det tar många risker. Jag är inte säker på att alla dessa risker för mig lönade sig på det sätt som jag skulle ha velat att de skulle. Det är frågan om filmens slut där Iris bokstavligen stänger gardinerna för sina tvivel och lär sig att acceptera de saker hon inte kan förändra. Jag kommer inte att berätta vad som händer men filmen har en känslomässigt engagerande slutsats.

Floor van der Meulen har skapat den typen av film som kommer att splittra publiken och det respekterar jag. Den här filmen lämnar gott om utrymme för diskussion efteråt och det är de typer av filmer som sticker ut mer än vanliga storfilmer. Rosa måne är en hård film att helhjärtat rekommendera eftersom dess teman med största sannolikhet kommer att vara en förvärvad smak. De är verkligen inte för alla. Akkermans sticker ut som en verkligt begåvad skådespelerska i denna slingrande film, och Leysen är modig för att skapa karaktären han väcker till liv. Om du gillade Koltrastsom handlade om en mamma som försöker avsluta sitt liv mot sin familjs önskemål, kan du vara tillgänglig för de mörka teman Rosa måne presenterar.

Betyg: 6.5/10

Lämna dina tankar om detta Rosa måne recension och filmen nedan i kommentarsfältet. Läsare som vill stödja denna typ av innehåll kan besöka vår Patreon sida och bli en av FilmBooks beskyddare. Läsare som söker fler Tribeca Film Festival-nyheter kan besöka vår Tribeca Film Festival-sida, vår filmfestivalsida och vår Filmfestivalens Facebooksida. Läsare som söker fler filmrecensioner kan besöka vår filmrecensionssida, vår Filmrecension Twitter-sidaoch vår Filmrecension Facebook-sida. Vill du ha aktuella aviseringar? FilmBook-personal publicerar artiklar via e-post, Twitter, Facebook, Instagram, Tumblr, Pinterest, Redditoch Blädderbräda.