Connect with us

Filmnyheter

David Earl och Chris Hayward

David Earl och Chris Hayward

ComingSoon Seniorredaktör Spencer Legacy pratade med Brian och Charles författarna och skådespelarna David Earl, som spelar Brian, och Chris Hayward, som spelar Charles, om komisk timing och Charles resa genom tonåren. Filmen har biopremiär den 17 juni i USA och i Storbritannien den 8 juli.

”Brian är en ensam uppfinnare på landsbygden i Wales som ägnar sina dagar åt att bygga udda, okonventionella utrustningar som sällan fungerar”, står det i filmens officiella synopsis. ”Oförskräckt av sin bristande framgång försöker han snart sitt största projekt hittills. Med hjälp av en tvättmaskin och olika reservdelar uppfinner han Charles, en robot med artificiell intelligens som lär sig engelska från en ordbok och har en besatthet av kål.”

Spencer Legacy: Som både författare och skådespelare, hur mycket av Brian och Charles skrevs manus och hur mycket improviserades?

David Earl: Det var definitivt manus, och jag skulle säga att de flesta scener, det fanns ett definitivt manus och scen och dialog att följa. Och så vi försökte åtminstone få ner det, och förhoppningsvis kunde vi leka om det fanns tid och utrymme. Det finns definitivt scener där… som när jag först visade uppfinningarna, jag hade inte sett dem förut, några av dem. Vi hade lagt i äggbältet och kottepåsen, men de andra som Jim hade velat att jag skulle reagera på dem för första gången. Så det improviserades och tog också ut Charles för första gången. Men vi höll definitivt fast vid ett manus i huvudsak, ja.

Detta började som en kortfilm och som intervjuer och YouTube-filmer. Var det svårt att anpassa den här idén till en fullängdsfilm?

Chris Hayward: Lite till en början. Vi var lite överväldigade först. ”Vad kommer deras historia att bli egentligen?” Och så spenderade vi bara lång tid [to] komma med olika versioner. Från början hade vi en idé, som den korta, där Charles redan skulle vara vid liv, att starta filmen. Då kändes det som, ”åh, vi saknar verkligen ett trick och det skulle vara kul att se honom byggas och se honom komma till liv.” Så mellan mig och David och även Jim [Archer, writer and director of Brian and Charles]och vår producent Rupert [Majendie]vi pratar bara om olika berättelseidéer och följer dina instinkter, antar jag, och vad som kändes rätt och vad som skulle vara intressant för en publik.

Ni har båda skrivit mycket komedi. Vad fick idén bakom Brian och Charles att sticka ut när ni först tänkte ut den?

David Earl: Vi bara älskar att spela karaktärerna och Charles får mig verkligen att skratta. Och när vi brukade göra det som en liveshow, [we] ville bara visa världen [and] förhoppningsvis ge världen ett fniss också. Så när vi fick möjligheten var det ganska spännande att vi kunde presentera denna löjliga varelse. Så det var bara det roliga att spela de två karaktärerna tillsammans, ja, det var motivationen.

Var den komiska timingen svår mellan er två? Chris, du har hela Charles-kostymen på dig. Så hur fungerade den komiska timingen där?

David Earl: Jag älskar alla de där besvärliga pauserna och att bara köra in i dörröppningarna och inte träffa dina spår, och ja, det är bara riktigt kul. Och vi skulle ha en del av dialogen förinspelad, men andra gånger improviserade vi och jag pratade med Charles och Rupert, producenten var i det andra rummet och svarade. Så det skulle vara ganska spännande att inte veta vad som skulle komma tillbaka ur Charles mun mot mig. Så det var svårt att inte fnissa. Och ibland skulle du improvisera, eller hur, Chris, om vi var utanför?

Chris Hayward: Ja, det var lite av en kombination, verkligen. Och sedan när det gäller timing, även om jag inte kan se någonting, så vet jag att Charles ser så dum ut att vad jag än gör kommer att se galen ut. Och jag skulle bara försöka få David att skratta ibland. Och se bara vad vi slutade med. Håller bara tummarna för att vi ska hitta på något roligt.

David Earl: Du skulle bokstavligen göra det!

Chris, hur var det att agera i den kostymen? Det ser inte ut som att det skulle vara lätt med tanke på lådan och huvudet ovanpå. Hur var det under inspelningen?

Chris Hayward: Bara ganska förtryckande, egentligen. Den första veckan hade jag inget emot det, och uppenbarligen har jag gjort det massor tidigare. Om det var en kort scen var det bra, men det fanns några dagar då jag visste att jag skulle vara där i timmar. Så jag skulle titta på schemat och bara tänka, ”hur ska jag klara en hel dag med att vara i den lådan?” För jag är i princip fastsydd i den, som att kostymen är insydd i lådan, så den är inte lätt att snabbt ta av sig. Så jag måste bara nästan meditera och bara tänka ”det är okej. Det går snart över.”

David Earl: Jag tror inte att jag tänkte på dig där inne, i lådan.

Chris Hayward: Nej, det gjorde du inte riktigt, nej. Du gjorde narr av det!

David Earl: Ju mer du pratar om det, desto mer går jag, ”herregud. Det måste har varit …”

Chris Hayward: Jag minns att det var en punkt då jag sa till David, ”Hej, du borde ta på dig den här vet du hur den är.” Du gick precis. ”Nej nej nej nej nej.”

När jag pratade med Jim och Rupert sa de att mycket av dynamiken mellan de två karaktärerna kom från Davids tonårsson. Kan du berätta lite om det?

David Earl: Ja, så vi kom på en utveckling av Charles sent, från småbarn till tonåring. I skrivande stund var min pojke 14, 15. Så jag gick verkligen igenom de upplevelserna med honom, och han ville inte umgås med mig längre. Han ville gå upp [to] affärerna, umgås med sina kompisar, och jag ville inte att han skulle det. Och det är bara väldigt svårt att släppa taget i dem, för de känns helt enkelt inte riktigt gamla nog att ta itu med världen, men man måste bara lita på dem. Det är lite smärtsamt att gå igenom allt det där. Så vi fastnade det där, och förhoppningsvis ger det en film lite mer djup och sanning.

Ni sa att det var ett senare tillägg, för i kortfilmen känns det mindre som en far och son och mer som vänner. Så det följde mer med långfilmen?

David Earl: Ja. Vi ville ge Charles någon form av resa och eftersom det sätt vi spelade honom på var bara det här upphetsade barnet, tänkte vi, ”åh, hur skulle det vara om han börjar agera som en 15-åring och lyssna på Rage Against maskinen?”

Har ni någon favoritscen att filma som stack ut under inspelningen?

Chris Hayward: Det är ganska många, verkligen. Det finns en som vi båda gillar där vi alla är tillsammans i scenen, i stort sett alla karaktärer är tillsammans där Charles dansar framför Eddie. Och det var kul bara för att vi alla bara skrattar när vi gör det, för det är en så löjlig scen, men det var bara trevligt. Det faktum att huvudrollen var alla inblandade i den. När du skriver ett manus, särskilt vårt, fanns det tillfällen då vi bara tänkte ”hur ska det här filmas? Hur ska Jim kunna klara av det här och hur ska vi kunna göra det?” Så, utan att ge några spoilers, några av de större scenstyckena mot slutet av filmen … det var bara ganska bra att vara med och se vad vi hade skrivit filmas.

David Earl: Samma som Chris sa. Jag gillade verkligen att spela mot Eddie, eller Jamie [Michie], stadens översittare. Det finns en scen där jag går runt till hans och frågar varför han har tagit Charles, och han är bara så skrämmande – och det är Jamie faktiskt i verkliga livet. Men han skulle spela den rollen så bra, och jag skulle sitta mitt emot honom och säga ”åh gud, vad ska han göra?” Och ibland knuffade han ner mig på marken. Jag tyckte om att spela mittemot honom, liksom Charles.

Vilka, som författare, har några av dina största komiska influenser varit?

David Earl: Anledningen till att jag började med standup var en brittisk komiker som hette Harry Hill. Jag vet inte om du har hört talas om Harry Hill?

Jag har inte.

David Earl: Han är värd att leta upp. Han var anledningen till att jag ville stå på scenen och jag tänkte, ”åh, om jag kan få någon att skratta lika mycket som han har fått mig att skratta, det skulle vara fantastiskt att ge det.” Så jag skulle säga Harry Hill. Och uppenbarligen är Ricky Gervais där uppe.

Chris Hayward: För mig, när jag växte upp, fanns det en artistförfattare som heter Chris Morris och, Armando Iannucci, Steve Coogan … de var stora influenser på mig när jag var tonåring när jag växte upp. Mycket olika komedi, verkligen. Vi blev båda ganska besatta av det när vi växte upp.

För designen av Charles, kom det verkligen från att du såg en hög med skräp eller ritade du den? Var kom hans utseende ifrån?

Chris Hayward: För mig var det bara rösten. Jag föreställde mig precis att han var som en professor. Så jag hade bara skissat på en grov robotdräkt, och det var ganska stora, skrymmande robotar som såg dumma ut. Jag är ungefär sex fot, så med Charles, när jag sätter på lådan, är det den lägger till ytterligare en fot. Så han är cirka sju fot lång. För våra tidiga spelningar ville vi bara ha något som såg riktigt löjligt ut. Och jag tror att vi uppnår det.

Skulle du vara öppen för att satsa på mer innehåll med Brian och Charles, oavsett om det är fler filmer eller shower, eller ser du mer mot nya projekt?

David Earl: Jo, vi har fått nya idéer som vi skulle vilja göra, men om aptiten fanns där skulle vi gärna gå tillbaka till dem. För det är så roligt att spela dem och umgås som vänner också. Så båda, som ett definitivt ja.

Chris Hayward: Nej!

David Earl: Han är väl över det!

Chris Hayward: Nej, jag kommer tillbaka i lådan. Jag har inget emot, så länge jag kan ta pauser, och den här gången måste David gå i det också.