Connect with us

Nyheter om skådespelarna

De 10 bästa antikrigslåtarna genom tiderna

De 10 bästa antikrigslåtarna genom tiderna

Som Edwin Starr anspelar i sin hitsingel från 1970, ”War”, kommer inget gott ur krig och politisk oro. I vår senaste topp tio-låtar-artikel tar vi en titt på tio av de bästa låtarna som har ett antikrigstema i sin komposition och text. Med de senaste invasionerna av Ukraina av ryska styrkor såväl som andra internationella konflikter som har funnits, har vi kommit fram till en lista som innehåller personer som Bob Dylan, Alice In Chains och en låt som komponerades av John Lennon, men framförd av Plastic Ono Band. Kolla in de tio bästa antikrigslåtarna genom tiderna.

10. Vad är på gång – Marvin Gaye

Vår topp tio lista över de bästa antikrigslåtarna genom tiderna inleds med en Marvin Gaye-klassiker från 1971. Låten var inspirerad av incidenter med polisbrutalitet i ögonen på Renaldo ’Obie’ Benson som komponerade låten. Skivan är Marvin Gayes näst mest framgångsrika låt under Motown Records. ”What’s Going On” sålde mer än två miljoner exemplar i USA och toppade som nummer 2 på US Billboard Hot 100.

9. Krigsgrisar – Black Sabbath

På plats nio är öppningslåten från Black Sabbaths andra studioalbum, Paranoid. Låten hette ursprungligen ”Walpurgis” vilket översätts till en jul för satanister. Enligt Geezer Butler, den stora satan hänvisade till krig. Bandet tyckte dock att ”Walpurgis” var för sataniskt och därför var de tvungna att döpa om låten till ”War Pigs”.

8. Jag säger en liten bön – Dionne Warwick

Den här låten komponerades för Dionne Warwick av Burt Bacharach och Hal David och texten porträtterade tankarna hos en kvinna som är orolig över sin mans inblandning i Vietnamkriget. Låten spelades in 1966 och släpptes året därpå. Låten nådde en topp på #4 på US Billboard Hot 100 och vilken magisk röst Dionne Warwick välsignade oss med.

7. Ge fred en chans – John Lennon/Plastic Ono Band

”Give Peace a Chance” skrevs av John Lennon och det var hans första solosingel som han släppte medan han fortfarande var med The Beatles. Efter släppet blev låten snabbt en hymn för antikrigsrörelser under 70-talet. Ono Band släppte en andra version av låten 1991 som ett svar på Gulfkriget som var nära förestående.

6. Zombies – Tranbären

”Zombies” av The Cranberries släpptes 1994 och om du är sugen på låttexter kommer du att inse hur djup texten till den här låten är. När den här klassikern släpptes redan 1994, hade Nordirlandskonflikten tagit ut sin rätt på miljontals människor i Storbritannien och Nordirland. Den här låten var ett direkt svar på bombexplosioner i Warrington som ledde till att treårige Johnathan Ball och Tim Parry dog. Låten toppade musiklistorna i åtta länder och nådde till och med en topp på #1 på US Billboard Hot 100.

5. Spel utan gränser – Peter Gabriel

Som nummer fem kommer ”Peter Gabriels ”Games Without Frontiers”, en klassiker som släpptes 1980. Låten innehåller bakgrundssång från Kate Bush och dess texter tolkar krig och diplomati på ett sätt som skolbarn kan förstå. Låten var Peter Gabriels första att nå topp tio i Storbritannien och nådde en topp på #4.

4. Gimme Shelter – Rolling Stones

De flesta som har hört den här låten är överens om att den har ett av de bästa intron du någonsin kommer att höra i en låt. Om du också undrar vem som gjorde den ikoniska bakgrundssången i mästerverket, så har vi dig. Trots framgången med den här låten valde Merry Clayton, som gjorde bakgrundssången till den här låten, att förbli i stort sett anonym. Låten täcker inte bara temat krig, utan även andra laster som följer med den som rädsla, våldtäkt och mord.

3. Master of War – Bob Dylan

Som nummer tre kommer Bob Dylans protest mot byggandet av kalla krigets kärnvapen under 60-talet. Låten finns i hans andra studioalbum, The Freewheelin’ Bob Dylan. Låten släpptes första gången 1963 för Bradside Magazine som publicerade dess text i deras februarinummer 1963. Mer än 50 år efter att den släpptes är låten fortfarande relaterbar.

2. Rooster – Alice In Chains

En hyllning av Alice in Chains’ Jerry Cantrell till sin pappa som var en veteran i Vietnamkriget, som knappt missar topplaceringen. Låten var en av deras mer avgörande hits och enligt många fans visade det sig en mörkare sida av gruppen. Enligt Cantrell förändrade hans fars upplevelser i kriget honom och det hade en negativ effekt på familjen och de var tvungna att flytta ut från sitt familjehem för att bo hos sin mormor i Washington. ”Rooster” tillbringade 20 veckor på Billboard Mainstream Rock Tracks och rankades som nummer 91 av VH1 på deras ”America’s Hard 100”-lista 2013.

1. Edwin Starr – Krig (Vad är det bra för)

Som nummer ett kommer Edwin Starrs ”War”. Den här Edwin Starr-låten gav inte bara ett kraftfullt budskap i låten, den var också en stor hit. Låten hamnade i toppen av den amerikanska Billboard 100-listan och vann välförtjänt en Grammy Award för bästa manliga R&B-sångprestanda.