Connect with us

Filmnyheter

Fans argumenterar om ”Rogue One” eller ”Obi-Wan Kenobi” har den bättre Darth Vader

Fans argumenterar om ”Rogue One” eller ”Obi-Wan Kenobi” har den bättre Darth Vader

Disney / Lucasfilm

Det är svårt att tänka på en filmskurk som är mer ikonisk än Darth Vader. Allt om honom är designat för att skrämma, från hans onda rymdsamurajers skalle-ansiktehjälm till hans bultande röst, till det där illavarslande andningsljudet. Utöver hans visuella och ljudmässiga inverkan har vi också sett hela Anakin Skywalkers liv utspela sig på skärmen: från hans liv som podracingslav på Tatooine till hans förlösande död i armarna på sin son.

Som sådan är det knappast förvånande att Disney inte kan motstå att ta tillbaka honom. Vader håller just nu på att riva upp det Obi wan kenobi via ett gemensamt framträdande från Hayden Christensen, James Earl Jones och olika stuntartister. Men många är upptagna med att jämföra denna skildring av Vader med förra gången vi såg honom stjäla showen i Rogue One.

Så vilken är den bästa Vader? En av de gemensamma punkterna är att vi ser Vader på två olika punkter i hans liv. Obi wan kenobi äger rum tio år efter Revenge of the Sithmedan Rogue One kommer nio år senare, strax innan Ett nytt hopp. Vid det här laget är han uppenbarligen fortfarande besatt av sin före detta mästare, medan han senare i sitt liv tycks ha satt sig i att vara representanten för kejsarens makt.

Trots det, när det gäller att visa upp hur mycket av en best Vader är kan du inte slå Rogue One scen där han sliter sig igenom de skräckslagna rebellerna ombord på Corvette, ett ögonblick som exakt beskrivs av en affisch ”en av de bästa 10 min sekvenserna i alla Stjärnornas krig”. Det är svårt att inte hålla med.

Svar pekar också på Obi-Wan Kenobi Vader verkar mindre i kontroll eftersom hans kejserliga underordnade verkar mindre kompetenta, och avsaknaden av den kejserliga mars i partituren. Omvänt är det allmänt överens om att James Earl Jones Obi wan kenobi Vader låter mycket bättre än Rogue One, troligen för att han får ett uppsving från programvaran ReSpeecher. Det finns också det enkla faktum att Vader är mer central för Obi wan kenobi berättelsen innebär att han får mer karaktärsutveckling, särskilt i sina känslomässiga konfrontationer med Ewan McGregors Kenobi.

Så det verkar vara något av en myntflip. Inget i Obi wan kenobi kommer nära Rogue One korridorscen, men Vader som för närvarande skapar vågor på Disney Plus är verkligen ingen slarv. Karaktären kommer säkerligen att spela en stor roll i Obi wan kenobi final på onsdag, så får se om matematiken ändras efter det.