Connect with us

Netflix

Dave Chappelle vägrar att ha sitt namn på gymnasieteatern efter motreaktioner

Dave Chappelle vägrar att ha sitt namn på gymnasieteatern efter motreaktioner

Dave Chappelle har vägrat att låta en ny teater på hans gymnasieskola döpas efter honom efter elevernas motreaktioner till hans kontroversiella Netflix-komedispecial, Ju närmre.

På måndagen (20 juni) rapporterades det initialt att den 48-årige komikerns alma mater Duke Ellington High skulle döpa sin nya teater efter honom.

Men under en invigningsceremoni för lokalen senare samma dag meddelade komikern att han inte skulle placera sitt namn på byggnaden. Istället kommer den att heta Teatern för konstnärlig frihet och uttryck.

I november förra året fick Chappelles gymnasieskola skjuta upp hans planerade framträdande vid en insamling på grund av hot om att en student skulle gå ut.

Duke Ellington School of the Arts i Georgetown sa att eleverna var obekväma med Chappelles kommentarer om transpersoner i Ju närmre.

Enligt Washington Posttalade Chappelle till publiken på måndagen om hur han tycker att hans arbete har analyserats.

”Jag såg i tidningen att en man som var klädd i kvinnokläder kastade en paj på Mona Lisa och försökte förstöra den. Och det fick mig att skratta och jag tänkte: ’Det är som Ju närmre,” sa han och hävdade att hans Netflix-special var orättvist porträtterad i pressen.

”Du kan inte rapportera om en konstnärs arbete och ta bort konstnärliga nyanser,” sa han.

(Getty Images)

Chappelle avslöjade att han bestämde sig för att inte ha sitt namn på skolan under helgen, men tillade: ”Familjen Ellington är min familj.”

Han sa att han inte ville att några elever skulle se hans namn på byggnaden och må dåligt. ”Tanken att mitt namn kommer att förvandlas till ett instrument för någon annans upplevda förtryck är ohållbar för mig”, sa han.

Förra året, efter att Duke Ellington Highs studenter kritiserade Chappelle, svarade han genom att göra ljus över situationen på en show i Indianapolis och sa att han ”inte ens kan samla in pengar till barn”.

Enligt Indianapolis-stjärnantillade han: ”De avbryter saker som jag inte ens ville göra.”

Skolan hade ursprungligen planerat att avbryta insamlingen, men komikern har varit en stor anhängare av skolan genom åren, donerat 100 000 dollar och gett den en av sina Emmy-priser 2017.

I ett uttalande på sin hemsida skrev skolan: ”Som en lärande institution som kämpar för inkludering, mångfald, rättvisa och tillhörighet, bryr vi oss djupt om att skydda välbefinnandet och värdigheten för varje medlem av vår studentkår, fakultet och samhälle.

”Vi tror också att gå vidare med evenemanget, som ursprungligen var planerat till den 23 november 2021, utan att först ta itu med frågor och bekymmer från medlemmar i Ellington-gemenskapen, skulle vara ett missat tillfälle för en lärbar stund.”

I sin komedispecial förklarade Chappelle sig själv som ”team TERF” (som står för transexkluderande radikalfeminist) och gjorde ett antal skämt som många har ansett som ”transfobiska”.

I en video som lades upp på Instagram tog Chappelle senare upp kritiken och fördubblade sin hållning: ”Till transpersoner, jag är mer än villig att ge er en publik, men ni kommer inte att kalla mig. Jag böjer mig inte för någons krav.”

Han fortsatte med att säga: ”Och om du vill träffa mig är jag mer än villig att göra det, men jag har några villkor. Först och främst kan du inte komma om du inte har sett min special från början till slut. Du måste komma till en plats som jag väljer vid en tidpunkt som jag väljer, och för det tredje måste du erkänna att Hannah Gadsby inte är rolig.”

Kommentaren riktad mot Gadsby är ett svar på komikerns senaste kritik av Chappelle och Netflix för att ha sänt specialen som hon kallade ”hatpropaganda”.