Connect with us

Filmnyheter

En passande, unik hyllning till Nobelpristagaren i litteratur Luigi Pirandello och till den bortgångne filmregissören Vittorio Taviani från den 91-årige Paolo, yngre bror till Vittorio

En passande, unik hyllning till Nobelpristagaren i litteratur Luigi Pirandello och till den bortgångne filmregissören Vittorio Taviani från den 91-årige Paolo, yngre bror till Vittorio

”Har någon av er läst Pirandello?” frågar en äldre präst i ett sicilianskt seminarium till sina yngre präster

”Jag läste honom i smyg, sedan bekände jag” svarar en yngre präst ödmjukt, med ånger, ”jag har läst en roman–De gamla och de unga.

”Kommer du ihåg inskriptionen? Det står ”Till mina barn: ung idag, gammal imorgon” tillägger seniorprästen, en Pirandello-beundrare

–samtal mellan präster i ett seminarium inom filmen Leonora tillägg

Paolo Taviani samarbetade med sin bortgångne äldre bror Vittorio i 20 långfilmer fram till Vittorios bortgång 2018 vid 88 års ålder. Deras första långfilm släpptes/gjordes 1962. De två bröderna hade en unik metod att regissera sina filmer. Var och en regisserade alternativa scener med den andra som tittade men störde aldrig. Den formeln fungerade. Den ryske filmmaestroen Aleksander Sukorov sa i en intervju som gavs till mig att det var mycket sällsynt och lovvärt att två kreativa personer samarbetade som regissörer i långfilmer under lång tid (han syftade på Grigori Kozintsev och Leonard Trauberg från Ryssland som arbetade på en mycket kortare lista över filmer än vad Tavianis gjorde tillsammans.) Två av dessa Taviani-samarbeten vann det högsta priset i Cannes (Padre Padrone) och Berlin (Caesar måste dö) filmfestivaler under decennierna. Många av deras filmer är geografiskt relaterade till Sicilien i Italien. Alla Taviani-filmerna har antingen original eller anpassade manus skrivna av bröderna. Paolo Taviani har gjort två långfilmer efter Vittorios död – den första av de två baserades på det gemensamt skrivna manuset av båda bröderna. Leonora Addiodet senaste verket av Paolo Taviani, som gjordes vid en mogen ålder av 91 år, är det enda verk där det inte finns något officiellt bidrag från den bortgångne äldre brodern – men i titeln, strax efter filmens titel, står orden ”…till min bror Vittorio.”

Leonora tillägg är inte bara ett tips på hatten för Vittorio från Paolo. Det är också ett erkännande av brödernas beundran för den italienske dramatikern, romanförfattaren och poeten Luigi Pirandello, vinnare av Nobelpriset i litteratur 1934. Även om han var kontroversiell som anhängare av Mussolinis fascism ett tag, var han beundrad och respekterad, inte bara på Sicilien men i hela Italien och i världen när folk blev allt mer medvetna om vad han hade skrivit och publicerat. Bröderna Taviani hade gjort en fascinerande film från 1984 med titeln Kaos (släpps som Kaos i USA) baserad på fyra noveller skrivna av Pirandello. I Leonora tilläggnågra scener från Kaos ingår, eller snarare, återskapas.

År senare 1998 gjorde bröderna ytterligare en långfilm Du skrattar baserad på två Pirandello-berättelser. Pirandello låg verkligen nära de två sicilianska brödernas hjärtan och sinnen.

Medan sicilianerna respekterar Pirandello, är de vidskepliga
och vägra flyga på ett flyg med sin aska ombord
Pirandellos aska anländer till Sicilien i en grekisk urna
och överförs till en vit kista avsedd för ett dött barn,
medan Pirandellos beundrare kikar på aktiviteten

Tkomedin av Pirandello smittade av på filmer av bröderna Taviani. I Leonora tilläggPirandellos aska bärs i en vit kista av liten storlek avsedd för ett syndfritt barn eftersom ”staden har slut på vuxna kistor.” Ett barn som bevittnar den ståtliga processionen av kistan frågar sin far oskyldigt, ”Pappa, har ett barn dött?” som framkallar spontana skratt från de sörjande vuxna.

I denna drömlika sekvens med en nick till Kubricks sista sekvens in
2001-A Space Odyssey, återskapar Paolo Taviani
en gammal man (Pirandello?/Vittorio?) på sin dödsbädd när dörren öppnas
att avslöja tre barn som åldras snabbt till äldre vuxen ålder

Senare i filmen, när den sista viloplatsen för askan avgörs efter en 15-årig sökning efter en lämplig sista viloplats, blir det ett hoppande benklapp från den person som hittade den, som påminner om Carol Reeds musikaliska film. Oliver!där benklappen är vackert utförd av skådespelarna Ron Moody och Jack Wild som går in i solnedgången i slutet av filmen!

Leonora tillägg kanske inte verkar vara en perfekt film på en tillfällig visning men den ger perfekt underhållning för dem som är bekanta med verk av Pirandello och bröderna Taviani. Mycket av filmen handlar om flyttningen av burken som innehåller Pirandellos aska till området på Sicilien där författaren föddes och växte upp. Den flyttprocessen beskrivs med stor respekt som blandas med snett humor, typisk för de flesta Taviani-filmer. Mest av allt måste man respektera ansträngningen av en 91-årig regissör som visar sin kärlek och respekt för sin äldre bror och kollega, liksom för en stor italiensk författare som båda bröderna beundrade. Implicit i Leonora tillägg är de beslut som fattas av människor på deras livs kväll och hur de besluten hanteras av dem som överlever den som har dött. De ständigt sysslar med barn och äldre – ”ung i dag, gammal imorgon.”

Leonora tilläggs andra segment är Pirandellos Nageln,
där en vänlig siciliansk invandrarpojke (i Brooklyn) som
kan dansa till musik medan han jobbar som servitör. I Tavianis tidigare verk
Kaos, Sicilianska pojkar drömde om att emigrera till USA
Invandrarpojkens servitör som dansar dödar senare en tjej till synes
”utan syfte.” Tavianis tidigare film God morgon, Babylon
handlade om två sicilianska bröder som emigrerar till USA
och hittar arbete med DW Griffith i Hollywood

jagt är alltså inte utan syfte att den första hälften av Leonora tilläggsom handlar om flyttningen av Pirandellos aska enligt författarnas önskemål, spelas in i svart och vitt, vilket följs av en Pirandello-berättelse med titeln Spiken utspelar sig i Brooklyn, USA, filmad i kontrasterande frodiga färger. Det här avsnittet handlar också om döden av en liten flicka med en stor nagel och hennes mördares frekventa resa för att placera blommor på hennes grav på en regelbunden basis, efter att han släppts från fängelset. När mördaren tillfrågas varför han dödade flickan svarar han att han dödade flickan för att hon slogs med en annan ”utan syfte”. Tittaren kunde reflektera över om fascismens tillväxt under Mussolini också var ”utan syfte”.

Tden mest spännande trivian är att titeln Leonora tillägg är verkligen titeln på ett skrivet verk av Pirandello som överraskande nog inte diskuteras i filmen. Så varför valde Paolo titeln på det där Pirandello-verket som titeln på filmen? Det måste finnas en anledning och det finns en som passar logiskt. Det finns en Pirandello-pjäs som heter Ikväll improviserar vi, som är en del av Pirandello-trilogin av pjäser mer känd som ”Teater inom teater.” I denna pjäs beskriver en berömd operasångerska den fysiska teatern för sina barn, som aldrig har sett den, medan hon sjunger delar av operan som avslutas med duetten Leonara tillägghon dör tydligen av utmattning bara för att senare resa sig och söka publikens förlåtelse.

Tiden måste passera och föra oss iväg med livets alla scenarier” är ett Pirandello-citat som talas i Leonora tillägg. Filmen låter oss göra samma sak genom att minnas både Pirandello och den äldre Taviani. Allt detta bidrar till detaljerna som blandar ihop minnena av Pirandellos verk med tidigare verk av bröderna Taviani och andra verk från italiensk film som visas i klipp i filmen. Leonora Addios djupa kommunikation kommer att gå förlorad för de tittare som inte är tillräckligt exponerade för Taviani-brödernas filmer eller Pirandellos skrivna verk, avsevärt hans mest kända pjäs Sex karaktärer på jakt efter en författare och dess relaterade koncept ”teater i teatern”. Det kan hävdas att Pirandellos ”teater på teatern” lade grunden för det mer kända konceptet ”det absurdas teater” av Samuel Beckett, Eugene Ionesco och Arthur Adamov. Men för dem som är bekanta med allt detta, erbjuder Leonora Addio kvalitetsunderhållning. Om vi ​​tittar noga på titelkrediterna, är filmens titel, omedelbart följt av dedikationen, ett personligt meddelande från Paolo ”Leonora Addio.. till min bror Vittorio”, som en älskare av bra film och litteratur skulle uppskatta och godkänna .