Connect with us

Filmnyheter

Lycka till, Leo Grande (2022) – FlixChatter Film Blog

Lycka till, Leo Grande (2022) – FlixChatter Film Blog

Låt mig inleda den här recensionen med att säga att jag normalt sett inte drar mig mot filmer med explicita sexscener. Jag är inte stolt, men många filmer som skildrar grafiska sexscener är ofta omotiverade och exploaterande, mestadels designade för chockvärde. Men när jag först hörde talas om Lycka till, Leo Grande När jag kom ut från Sundance blev jag genast fascinerad av premissen och rollbesättningen.

En av mina favoritskådespelerskor genom tiderna, Emma Thompson, har alltid varit så uppfriskande uppriktig om kroppspositivitet, sexism och ålderism. Här tar hon upp ett tabubelagt ämne tillsammans med nykomling Daryl McCormack. Thompson bemästrar självironisk humor så perfekt även i hennes verkliga intervjuer, och hon använder den talangen väl som en pensionerad religionslärare Nancy Stokes vars man nyligen gick bort. Filmen slösade inte bort någon tid på att sätta upp scenariot, och visade Nancy som anländer till ett hotellrum och ser nervös ut och osäker på sitt beslut om att anställa en sexarbetare. McCormack är lagom drömmande som Leo Grande, så hisnande vacker att den praktiskt taget tar andan ur Nancy – och säkert de flesta kvinnliga tittare – med sina fantastiska, uttrycksfulla ögon och buffa kroppsbyggnad.

leo-grande-film-daryl-emma

Första akten går som en bris när Nancy och Leo omedelbart hamnar i fram och tillbaka skämt, vilket är ganska lustigt tack vare manusförfattaren Katy Brands uppriktiga och kvicka manus och Thompsons perfekta leverans. Liksom de flesta kvinnor, inklusive mig själv, är vi ofta osäkra på våra kroppar och är bråkiga när vi pratar om sexuell njutning. Hon erkänner för Leo att hon aldrig har fått orgasm och hävdar att även nunnor skulle ha mer sexuell erfarenhet än hon. Som en asiatisk kvinna som växer upp med en strikt mormor kan jag definitivt relatera till Nancys återhållsamhet kring sexualitet i allmänhet, än mindre att blotta sin kropp och ha intima relationer med någon hon just träffat.

Filmskaparna närmar sig moralfrågan om sexarbetare genom en rad av Nancys undersökande frågor. Hon grillar Leo på hans yrkesval och vad hans mamma tycker om det han sysslar med. Leo tar Nancys um, genomträngande förfrågningar med ro. Han verkar självsäker och glad när han gör det han gör och tycker att sitt jobb är mer än att bara ge fysisk njutning, utan något som är fördelaktigt för hans klients mentala välbefinnande. I själva verket, eftersom Nancy är uppenbart skrämd över att vara intim med honom, tar Leo sig tid att lugna henne att uppskatta vem hon är och gör sitt bästa för att få henne att känna sig bekväm. För ett ögonblick trodde jag till och med att den här killen skulle bli en bra terapeut!

leo-grande-emma-thompson

Kemin mellan de två huvudrollerna är avgörande och det är verkligen en fröjd att se Emma och Daryl i denna minimalistiska film där de mestadels är instängda i ett rum tillsammans. Nancys ständiga krångel med hennes kropp kan vara försvårande men på något sätt framstår Emmas förlossning som förtjusande, rolig och relaterbar. Jag berömmer regissören Sophie Hyde för att ha tagit sig an ett så känsligt ämne och levererat det med lika finurlighet och gripande. Även om ämnet handlar mycket om sex, talar manuset också om identitetsfrågor. Uppenbarligen är Leo Grand en persona som Daryls karaktär har skapat sig själv för att vara, och naturligtvis vill han behålla den bilden, drömmen om en ”perfekt man” vid liv för alla sina kunder. Filmens mest spända ögonblick inträffar i tredje akten när Leo tror att Nancy överskrider sin klient-arbetaregräns, vilket hotar bilden som den riktiga ”Leo” har byggt upp.

leo-grande-film-stillbild

I slutändan är det takeaway jag får att ens sexualitet och sexuella relationer handlar så mycket mer än om sex. I Nancys fall är dessa sessioner med Leo lindriga efter decennier av sexuellt och till och med känslomässigt förtryck. Om jag skulle tjata, men jag trodde att scenen mot slutet involverade Nancys tidigare elev (Isabella Laughland) känns lite för tungt. Även om jag tycker att det är bra att någon som Nancy vidgar sin sexuella horisont, verkar det olämpligt att rekommendera en sexarbetare till en före detta student.

Senast jag såg en film med denna uppfriskande uppriktiga syn på sexualitet var i alla fall 2012 Sessionerna där Helen Hunt spelar sexsurrogat till en förlamad man spelad av John Hawkes. Det var 12 år sedan, så en sådan här film är ganska sällsynt. Det är ännu sällsyntare att manus, regi och framföranden passar så bra ihop på en lätt, blåsig 1 timme och 37 minuter!

leo-grande-film-dans

Strukturen och dialogtunga scener påminner mig ofta om en pjäs och jag kunde se den här filmen fungera som ett liveteaterstycke också med rätt regissör och skådespelare. Som förväntat är det full nakenhet i den här filmen eftersom både Emma och Daryl spelar ut sina scener helt nakna. Ändå ses det med en uppmärksam, om än ofiltrerad kvinnlig lins att den inte känns omotiverad eller exploaterande. Tvärtom, det är tänkt att bekräfta budskapet om ”kropp och sex positivitet” i filmen och jag applåderar Emma för hennes chutzpah.

Dame Emma Thompson är verkligen en internationell skatt och den här filmen visar bara en annan anledning till varför. Som för Daryl McCormackjag hoppas att den här filmen skulle ge en rejäl uppsving för hans karriär Bridgerton gjorde för Regé-Jean Page. Jag skulle också gärna se mer av regissören Sophie Hyde och manusförfattare Katy Brandarbete i framtiden!

4/5 stjärnor


Lycka till, Leo Grande streamas nu på HULU.


Har du sett den här filmen? Jag vill gärna höra vad du tycker!