Connect with us

Filmnyheter

Internationell retrorecension: FLODDER – The Last Movie Outpost

Internationell retrorecension: FLODDER – The Last Movie Outpost

Du skulle inte tro hur internationell Last Movie Outpost är. Visst, du hör våra transatlantiska funderingar i livestreamen, men vi är bredare än USA och Storbritannien. När du tittar på vår data är vi förvånansvärt stora i Nigeria. Vietnam också. Så ”xin chào” och ”sannu” till våra internationella läsare. Från Nya Zeeland, genom Singapore, Indien och över Mellanöstern, från Tripoli ner till Kapstaden, över Europa, hela vägen ut till Hawaii, inklusive de fyra personer som regelbundet tittar på vår ödmjuka webbplats i Vanuatu, vi hoppas att du tycker om vår community .

Det är en stor, vid värld där ute och mycket av den världen har sin egen biograf. För att ge dig en del av denna internationella smak, har vi ett bidrag från er, vår gemenskap av älskade Outposters, de sista sunda människorna på planeten. Vi älskar ett bidrag och om du har något att dela med oss ​​om världen av filmer, streaming och underhållning, snälla ge oss ett rop på [email protected].

Leopardo har skickat oss ett meddelande från Nederländerna. Låt oss fråga Nigel Powers om holländarna.

OK… Går vidare… Här är Leopardo och uppenbarligen har han kommit för att ge oss nytta av lite kultur.

Flodder AKA Välfärdspartiet

Hej! Jag heter Leopardo, och idag vill jag ge er lite kultur. Som vi alla vet producerar Hollywood, och har alltid varit, generiska, överbudgeterade agendabaserade biljettpriser som syftar till den minsta gemensamma nämnaren som är cirka 90 % av USA:s befolkning.

Har filmer gjort dig okulturerade svin, eller gör okulterade svin bara skitfilmer? Det finns ett sätt att ta reda på det, och som det är för de flesta av världens problem finns lösningen i Europa.

Europa har kultur. Har alltid haft det. Det finns överallt. Du skulle veta detta om du någonsin satt din fot utanför ditt eget land. Eller om du vill se fler av våra filmer! Så här är min lösning för att få lite kultur i er. Jag kommer att recensera en film från min egen neck of the woods, Nederländerna.

Förhoppningsvis kommer den här recensionen att få dig intresserad, du kommer att springa till närmaste second hand-butik för att skaffa en regionfri DVD-spelare och börja importera begagnade skivor. Du vet att du behöver det här.

Flodder

Filmen jag ska recensera är Flodderockså känd som Välfärdspartiet (Engelska versionen) eller Eine Familie Zum Knutschen (Tyskland). Det är en komedi från 1986 i regi av Dick Maas.

Slagordet på affischen lyder ”A Family Movie” och holländarna tycker verkligen att det är bra för familjens filmkväll.

Jag valde den här filmen eftersom den inte är helt okänd utanför Nederländerna. Säg inte ”Holland” annars kommer vi att vara här hela dagen. Den är kompetent gjord och den var extremt framgångsrik här. Historien är rak, kanske till och med lite härledd ibland. För människor som inte gillar att läsa undertexter, oroa dig inte, de kommer inte att ha några stora ord i sig. Det handlar om att okulterade människor hamnar i ett överklasskvarter, så typ vad vi gör här nu!

flodder
Den här bilden gör att de ser mycket bättre ut än själva filmen.
välfärdspartiet
Det här är mer som det.

Huvudrollerna

Ma Flodder (Nelly Frijda) – matriark. Har fem barn, alla av olika fäder. Hon röker cigarrer, äter dogfood och destillerar sin egen sprit.

Johnny Flodder (Huub Stapel) – äldste son och fadersfigur till de flesta av resten. Småkriminell. Womaniser. Kör runt i en gammal rosa cabriolet. Han är huvudfokus för handlingen.

Kees Flodder (René van ’t Hof) – andra son. Pervers. Följer Johnny runt och hamnar i trubbel när han är själv. Har regelbundet sex med sin äldsta syster eftersom ingen på 80-talet insåg att incest inte är roligt.

Kees Flodder (Tatjana Simic) – äldsta dottern. Alla barn är uppkallade efter sina fäder, vilket resulterar i att två av dem heter Kees. Regissören/författaren har en grej för att återanvända karaktärsnamn, det finns andra Kees i filmen. Hon är mest ögongodis, men har några fantastiska scener som den berömda ”Men granne, vad gör du nu?” bit. Det blir vettigt när du tittar på det.

Henkie Flodder (Horace Cohen) – tredje son. Eventuellt inlösbar.

Toet Flodder (Nani Lehnausen) – andra dotter och yngsta barn. Elakt och otäckt mot de som förtjänar det, väldigt beskyddande mot hennes (eventuellt) morfar.

Morfar (Jan-Willem Hees) – gammal kille i rullstol som möjligen är släkt med resten. Passion för tåg.

Sjakie (Lou Landré) – socialarbetare. Att få in familjen i villan var hans idé. Han vill göra någon form av poäng med att hjälpa den här stackars familjen, men han inser inte att han bara introducerar ett gäng kriminella i ett rikt område.

välfärdspartiet

Handlingen

Har du sett Beverly Hillbillies? Ja, då vet du grundplanen. En okulturfamilj, familjen Flodder, flyttas till en överklassvilla i den icke namngivna stadens rikaste stadsdel, kallad Zonnedael. Detta beror på att staden fick reda på att de bodde på förorenad mark. Filmen gör det inte riktigt klart varför detta är stadens fel eller ansvar, eller varför den är begränsad till en tomt i en tätbefolkad stadskärna, men det är så det händer.

Uppsluppenhet uppstår. Filmen får klokt nog den tunna handlingen ur vägen så fort som möjligt och fokuserar mest på karaktärerna under resten av tiden. De flesta karaktärer får någon form av subplot, som alla är korta, fokuserar på komedin och till och med har lite karaktärsutveckling då och då.

De flesta på skämten fokuserar på hur den asociala familjen beter sig i sitt nya grannskap. De är helt klart olämpliga för det artiga samhället, men det är också det artiga samhället. Deras rika grannar skulle inte ha behövt stå ut med att Flodders bodde där om de hade intresserat sig för stadens angelägenheter. Nu när de är där kommer grannskapet att använda varenda smutsiga knep i boken för att bli av med dem. Men Flodders har sina egna knep.

I slutändan känns det nästan som att socialsekreterarens experiment faktiskt har lyckats. Familjen vinner en viss grad av acceptans, och det verkar till och med finnas någon gemensam grund mellan Flodders och invånarna i överklassens Zonnedael på ett sätt som ”om du inte kan slå dem, gå med dem”.

sa jag nästan. Jag kommer inte att förstöra någonting men ödet för en av de otäckare karaktärerna är välförtjänt och det finns en del ganska effektiv användning av lågbudget 80-tals specialeffekter som visas i finalen också.

flodder
Om du bodde här skulle du vara hemma vid det här laget.

Produktionsdesignen

För en sådan generisk film har man funderat mycket på saker som scenografi och rekvisita, till synes för att se till att du inte riktigt kan fastställa var detta utspelar sig. Bilarna har inte holländska registreringsskyltar, stadsscenerna i pre-credits och inledningscreditsekvenserna är uppenbarligen inte inspelade någonstans i Nederländerna (det var Bryssel), och Zonnedael-kvarteret är mönstrat efter amerikanska förortsområden.

Vi har till exempel inga flaggbrevlådor. Verkar vara onödigt besvär att gå igenom, men det ger filmen ett något unikt utseende. Självklart måste någon betala för allt det där, så den har verkligen flagrant produktplacering av biltillverkaren Citroën.

Och ja… de vill presentera BX-modellen som en riktigt åtråvärd sportbil. Det ser bra ut, men min familj hade en, den slocknade minst två gånger och lämnade oss strandsatta vid vägen. Så nej.

flodders
Den italienska releasen kan inte vänta tills filmen börjar visa dig nakenheten. Det är dock uppfriskande att se en filmaffisch som faktiskt levererar scenen den lovar.

Förvänta dig nakenhet

Det känns nästan överflödigt att varna dig för nakenhet i holländska filmer, men det finns där vid flera tillfällen. Klaga inte, det var den kulturen jag pratade om. Det finns mycket kultur i våra filmer, och en del fullfrontal kultur i den här. Så varnas.

När jag var ung och filmen kom ut på VHS och DVD fick den betyget AL för tillgänglig för alla åldrar. Den har för närvarande betyget 6. Jag äger inte den holländska Blu-ray-skivan eftersom den holländska Blu-ray-skivan knappt är mer än DVD-mästaren på en Blu-ray-skiva. Det är till och med 25 fps. Till och med regissören förnekar det.

Jag fick den tyska Blu-ray-skivan som har sina egna problem, speciellt om du vill se den tyska dubben. Den holländska versionen är riktigt bra. Den här utgåvan har fått betyget 16, så det visar dig de olika attityderna i våra länder.

Uppföljarna

1992 kom en mycket framgångsrik uppföljare som hette Flodder i Amerika (eller Flodder tar Manhattan) som blev kritiskt mycket mindre väl mottagen.

Det är en typ av en regummering av den första på många ställen, förutom att den utspelar sig i New York. Det lades ner mycket mindre ansträngning och det märks. Johnny stylade till exempel sitt eget hår till den blonda anknäbben i den första filmen, i del två är det en peruk.

Budgeten var högre men den spenderas i princip på en gratis semester för skådespelarna och en stor specialeffekt för finalen. Och på Jon Polito, som har ganska lite skärmtid och verkar ha kul trots den hemska skildringen av New York-kulturen. De betalade honom inte bara för hans namn i krediterna, han är inte ens på affischen, men det är en verklig huvuddel. Den grova, mörka humorn byttes in mot allmän enfald och filmen lider för det.

Sedan var det spin-off-tv-programmet. Den körde några säsonger längre än den borde ha gjort, bara tre av huvudrollerna återvänder, och det är i princip bara en fånig sitcom baserad på samma premiss.

Den här showen fick sin egen spin-off-film, som kanoniskt sett inte passar som en uppföljare till de första filmerna men som inte heller passar in i tv-programmets kontinuitet. Det är en enda röra, värt det bara för hardcore-fans och competists.

Domen

Flodder är underhållande, professionellt gjord och inte alls så daterad som man kan förvänta sig efter all den här tiden. Komedin är påfrestande, grov och ibland lite mörk och inte för den prutna eller överkänsliga. Det skulle definitivt vara ett R i USA. Den visar också riktigt hjärta och har en känsla av att inte döma efter omslaget, utan att vara predikant.

Flodder-Välfärds-Party
Holländarna… fuktiga.

Kom tillbaka varje dag för nytt innehåll på Last Movie Outpost.
För att gilla oss på Facebook Klicka här
För att följa oss på Twitter Klicka här
Se vår YouTube-kanal Klicka här