Connect with us

Filmnyheter

”Umbrella Academy” är tillbaka och mer dysfunktionell än någonsin

”Umbrella Academy” är tillbaka och mer dysfunktionell än någonsin

Netflix dysfunktionella superhjältesaga fastnar av frustrerande skrivval i en ny säsong som fortfarande lyckas få med sig några fantastiska ögonblick.

Netflix

Av Valerie Ettenhofer · Publicerad den 22 juni 2022

Välkommen till Previously On, en kolumn som ger dig en sammanfattning av den senaste TV:n. I den här utgåvan recenserar Valerie Ettenhofer säsong 3 av Netflix The Umbrella Academy.


Paraply Academy skulle bli en fantastisk musikal. Netflix-serien om före detta barnsuperhjältar som blivit desillusionerade vuxna är som bäst när den är i tåknande, melodiös rörelse. Varje säsong har karaktärer hittat ursäkter för att slänga bort den eller göra en låt. Även deras kampsekvenser avbryts ofta av smittsamma nålfall. När musiken spelar är syskonen Hargreeves i zonen, och showen är en fröjd att titta på. Efter att den sista tonen har spelats faller saker och ting sönder.

Syskonen Hargreeves – apmänniskan Luther (Tom Hopper), vigilante Diego (David Castañeda), mind-controller Allison (Emmy Raver-Lampman), necromancer Klaus (Robert Sheehan), tidsresenär Five (Aidan Gallagher) och super- kraftfulla Viktor (Elliot Page) – har varit dysfunktionell sedan dess Paraply Academy började. Ändå, i programmets tredje säsong, börjar deras konflikter att rasa. Borta är de stilfulla sommardagarna för deras resa till 1960-talet i programmets utmärkta andra säsong. Istället har gruppen studsat tillbaka till en variant av nutiden, där de står ansikte mot ansikte med ett nytt gäng hjältar som heter The Sparrows.

The Sparrows, en grupp alternativa hjältar fostrade av en version av deras krävande patriark, Sir Reginald Hargreeves (Colm Feore), inkluderar en rad nya karaktärer och någon som ser ut precis som Hargreeves sedan länge döda bror, Ben (Justin H. min). Den nya säsongen knyter sig till berättande knutar för att ställa Sparrows och Hargreeves mot varandra, trots att det verkar som om de kunde komma överens. Det tillverkade dramat är bara en av den här säsongens övergripande handlingspunkter, eftersom gruppen också befinner sig närmare en sann apokalyps än någonsin tidigare.

Apokalypsen i säsong tre av Paraply Academy känns mer verklig än de som föregick det, liksom nihilismen som börjar tära på våra hjältar när domedagsklockan återigen börjar ticka. Trots alla sina fel – och den har många – har den nya säsongen, förmodligen skriven under covid-19-pandemin, fått ett visst djup. Showen har inte glömt sitt förflutna, även när gruppen återigen sitter på glömskans stup. Författarna är mer intresserade än någonsin av att utvinna det senaste och djupt rotade trauma som påverkar var och en av seriens hjältar. Om bara Umbrella Academy’s huvudkaraktärer kan mogna tillsammans med sina handlingslinjer.

Medlemmarna i Umbrella Academy kanske försöker att packa upp sitt trauma, men det gör dem inte mindre av en het röra den här säsongen. Seriens manus är fulla av frustrerande och förbryllande karaktärsval, från ett syskons störande och bisarra vändning till aggression till en annans knäppa, barnsliga svar på en stor uppenbarelse. Ibland känns det som att se den här säsongen som att titta på en skräckfilm vars huvudperson får dig att skrika på skärmen, bara det finns sex huvudpersoner istället för en.

Ofta kommer syskonen att orsaka varandra allvarlig skada, för att sedan umgås igen några ögonblick senare. Faktum är att serien verkar ha utvecklat ett problem med att skildra vagt realistiska svar på nästan alla situationer. De största chockerna och vändningarna, inklusive massiva svek och karaktärsdöd, möts ofta av häpnadsväckande nonchalans från de flesta gruppmedlemmar. Om det är ett stilistiskt val menat att indikera deras totala brist på omsorg om varandra, är det ett ineffektivt. Istället framstår det som ett märkligt förbiseende, som om någon helt enkelt glömt att skriva i hälften av gruppens reaktioner på ett givet narrativt beat.

Åtminstone på en formell nivå, Paraply Academy behåller sin stil. Showen har en förmåga att skapa individuella scener, ofta avsnittsöppnare, som är fristående nöjen. Den har en fantastisk känsla av visuell ton, förmedlad genom lekfulla kamerabilder, imponerande koreografi och alla dessa vältajmade ljudspårögonblick. Skådespelarna fortsätter också att imponera trots det väldigt inkonsekventa material de har fått. Gallagher fortsätter att vara en framstående som en arg gammal man instängd i en tonårings kropp, och Sheehan lånar ut serien enkel komisk relief som den offbeat bohemen Klaus. Ofta med tanke på programmets tråkigaste intrig, får Hopper’s Luther att ha lite kul den här säsongen också.

Page, vars karaktär övergår till att matcha skådespelaren som spelar honom, hanterar en del känsligt material bra, men serien fumlar med några av de finare punkterna i Viktors handlingslinjer. Samtidigt får Castañeda och Emmy Raver-Lampman, båda charmiga och naturliga i sina roller, säsongens mest besynnerliga intriger. Allison, i synnerhet, går in på en djupt frustrerande väg som till en början verkar komma från en plats av omtänksamhet men snabbt krymper till något stötande och ur karaktär.

På sin lägsta punkt, den senaste delen av Paraply Academy känns mer dysfunktionell som en show än vad Hargreeves gör som familj. Bråket är påfrestande och meningslöst, karaktäriseringen är förbryllande, och inte varje stor narrativ svängning fungerar. Men när den är som bäst behåller programmet några av glimten från sin triumferande andra säsong, med individuella ögonblick som lyser och en tredje akt som skärper fokus. Om du inte blir förkyld av den ojämna resan genom säsongens mittsträcka, är de sista avsnitten förvånansvärt givande. Men det är så Hargreeves rullar också, eller hur? Får alltid ihop det i sista möjliga minut.


The Umbrella Academy säsong 3 streamas just nu på Netflix. Se trailern här.

Relaterade ämnen: Tidigare på

Valerie Ettenhofer är en Los Angeles-baserad frilansskribent, TV-älskare och mac and cheese-entusiast. Som Senior Contributor på Film School Rejects täcker hon tv genom regelbundna recensioner och sin återkommande krönika, Episoder. Hon är även röstberättigad i kritikervalsföreningens tv- och dokumentäravdelningar. Twitter: @aandeandval (Hon hennes)