Connect with us

TV -seriens nyheter

”Jurassic World: Dominion” faller fortfarande kort

”Jurassic World: Dominion” faller fortfarande kort

Vi kan säga en sak med säkerhet med sex Jurassic park filmer. Det finns en aptit för denna franchise. Framgången för de första filmerna från varje trilogi stärkte mindre filmer (även om jag ska försvara Jurassic Park III), och dess framgång som sträcker sig över flera decennier är ganska imponerande. Även utan att någon av följande filmer kommer i närheten av originalet är franchisen i elitklass. Som i stort sett varannan franchise ligger nyckeln till dess framgång hos originalet. Det finns många saker som gör Jurassic park en sådan legendarisk film, med Steven Spielberg som toppar den listan. En annan faktor är hur den fångar dinosauriernas under, genom både barn och vuxna. Den tar sedan denna premiss och kör den till sin mest skrämmande slutsats. Den dikotomien är otrolig.

Omstarten 2015, Jurassic World, kunde fånga en del av samma magi. Den försökte hitta samma balans som Jurassic park, och hade verkligen stunder av framgång. Förverkligandet av parken är underbart och spännande. Rädslan hos Chris Pratt när han sprejar bensin på sig själv för att dölja sin doft är påtaglig. I slutändan faller den långt ifrån originalet, vilket skapar ett unikt problem som återfinns genom hela den senaste trilogin. Tidsgivande och mest närvarande i det nya Jurassic World: Dominionär en överfylld tomt. Jurassic World introducerar den löjliga idén att träna rovfåglar för militären, och det blir ännu dummare därifrån. Det hela kommer till sin spets Herravälde. Den fångar fortfarande en del av underverket att leva med och bland dinosaurier men har alldeles för många idéer.

Ordet ”under” kommer hela tiden att tänka på eftersom det inte finns någon bättre beskrivning när man föreställer sig dinosaurier som lever i vår värld. Vid det här laget känns de som mytiska varelser, utdöda långt före vår tid, men intrigen finns fortfarande kvar. Att se en varelse så mystisk och intressant som en dinosaurie bara vandra runt och äta träd är spännande. Förvåningen att se dem i en park är mer spännande än något en djurpark kan erbjuda. Den känslan, den förundran är vad den här franchisen bygger på. Varje film har kunnat fånga en del av det och finner som sådan en viss nivå av underhållning.

Utan en park, Herravälde tar oss till ett avskilt område, där dinosaurierna kan ströva omkring, något fritt. Här möter vi det nya apex-rovdjuret. Att se dinosaurierna ströva omkring i detta territorium och interagera med varandra och med människor är fortfarande spännande. Det är spännande att se en dinosaurie dyka under vattnet och simma under en attack. Utseendet av häpnad från Sam Neal och Laura Dern över att bara se en dinosaurie skapar fortfarande förundran. Det är i dessa ögonblick då Herravälde jämnar ut spelplanen. Det för tillbaka den nostalgin och får alla att känna sig som ett barn.

På det motsatta spektrumet finns rädslan och spänningen. En biljaktsekvens med rovfåglar genom en stad, levererar på det. Liksom en otrolig sekvens där alla våra karaktärer (både gamla och nya) förenas för att gömma sig från det nya apex-rovdjuret. Packat överallt Herraväldedessa sekvenser är genuint spännande och uppfyller löftet om en Jurassic park film. Även om det aldrig kommer i närheten av originalet, är det viktigt att hitta denna balans. Det är där Herravälde kan utföra de bästa delarna av Jurassic park filmer.

Där det misslyckas, är där så många moderna storfilmer misslyckas. Det är så unikt för det nya trilogiproblemet med att överfylla en film. Lika bra som det är att se den ursprungliga rollbesättningen, lägger det till en överväldigande karaktärslista. Förutom nostalgi tillför de inte mycket till filmen och bidrar till den där uppsvällda känslan. Med så många karaktärer kommer plotter och karaktärsbågar som sträcker den här filmen till det yttersta. Nästan två och en halv timme är en lång tid att vara i en Jurassic park film. Speciellt när en stor del av den tiden sysslar med meningslös intrig som handlar mindre om dinosaurier och mer om människor att göra.

Herravälde blir den värsta delen av moderna storfilmer genom att dra in tematiska element som ska spegla samhället och ”säga något”. Istället för att bara underhålla oss på det unika sättet Jurassic park film kan, Herravälde kommenterar alla möjliga onödiga saker. En del av detta är resultatet av Jurassic World: Fallen Kingdomsom tar in alla möjliga teman som drar den filmen ner i leran. Herravälde arbetar igenom en del av det, tyvärr inkluderar dessa teman våra huvudkaraktärer. Men det är motiveringen för att ta tillbaka den ursprungliga rollbesättningen som är den större huvudskrapan.

Genetiskt modifierade gräshoppor från dinosaurie-DNA, attackerar gårdar för att tömma världens livsmedelsförsörjning så att alla kommer att tvingas gå till ett företag för sin mat? Det är den här filmens drivande handling och anledningen till att läkarna Sattler, Grant och Malcolm är tillbaka. Förutom sannolikheten för detta, varför dyker det upp i en Jurassic park film? Denna önskan att vara mer än bara underhållande är vad som har dragit ner den här nya trilogin, varje gång. Tyvärr, Herravälde åtgärdar inte detta problem, det blir ytterligare ett exempel på det. Jurassic park är en unik franchise. Med en premiss som inte setts någon annanstans, har den en förmåga att driva publiken till teatern varje gång. Vår samhälleliga fascination för dinosaurier har gjort det möjligt för en fantastisk film att bli en trilogi och sedan en franchise.

Det råder ingen riktig tvekan om att det kommer fler filmer i framtiden och att folk kommer att se dem. Så länge de försöker fånga uppdelningen av förundran och rädsla, kommer de att vara tveksamma, som den här nya trilogin. Men om den här franchisen någonsin vill fånga glansen av sitt original måste den lägga mer tid på att fånga vad den filmen gjorde. Inte genom att använda vår kärlek till det för att dränka oss i en röra av miljöbudskap och invecklad handling.