Connect with us

Filmnyheter

THE BLACK PHONE, Ännu en utmärkt övernaturlig skräck från SINISTER-teamet

THE BLACK PHONE, Ännu en utmärkt övernaturlig skräck från SINISTER-teamet

Det är 1978 och någon kidnappar tonårspojkar i en förort till Denver. Polisen har inga spår, inga kroppar och inget hopp. När Finney (Mason Thames) försvinner får han reda på vad som har hänt med alla dessa barn, men det finns en frånkopplad telefon i cementfängelsehålan där han nu tillbringar sina dagar, och det kan vara hans väg ut.

Scott Derricksons Den svarta telefonen är den senaste medelstora skräckfilmen från regissören för Olycksbådandeoch hans partner, författaren C. Robert Cargill (Doktor Strange). Baserad på en berättelse av Joe Hill (N0S4A2), Den svarta telefonen är en mycket effektiv övernaturlig skräckfilm som utforskar livet för ett syskonpar som klarar av förlusten av sin mamma, sin fars alkoholism och förtvivlan och en seriebarnsmördare som har skiljt dem åt, kanske för sista gången.

Finney och hans lillasyster, Gwen (Madeleine McGraw), lever ett mestadels händelselöst liv. Den äldre brodern har tillbringat en stor del av sin barndom som det skygga målet för mobbare i grannskapet, från vilka både Gwen och hans tuffa killkompis Robin (Miguel Cazares Mora) skyddar honom så gott de kan. När The Grabber – det inte så hemskt inspirerade smeknamnet på skurken som rycker upp pojkar från gatan – får Robin och sedan Finney, måste pojken växa upp snabbt och bli den försvarare han alltid sökt i andra.

Inlåst i en underjordisk fängelsehåla spelar Finney The Grabbers (Ethan Hawke) spel i hopp om att hitta en väg ut. Även om han är ensam där, är han inte utan hjälp, eftersom den trasiga svarta telefonen i källaren mystiskt börjar ringa och Finney befinner sig i andra änden av raden av pojkarna som hade kommit – och gått – före honom.

Derricksons film anstränger sig mycket för att placera tittaren i miljön från det sena 70-talet, en era av jordfärger, raglan tees, kung fu-teater på eftermiddags-TV och den ökande medvetenheten om det onda som män gör. 1978 var seriemördare som Ted Bundy och John Wayne Gacy redan en del av uttorkningen av den traditionella amerikanska drömmen. Hawke’s Grabber är förvisso mer av en karaktär än de till synes milquetoast-monster i de verkliga rubrikerna, men hans närvaro känns fortfarande oroväckande plausibel.

Medan det är Hawke vars namn och ansikte är över hela marknadsföringen för Den svarta telefonen, det här är verkligen Mason Thames show. Hans Finney tvingas uppleva en rad mycket olika känslor och paradigmskiften. När han flyttar från en blyg slagpåse med en pojke till en ung man som kämpar för att överleva, skildrar han en sorts envis motståndskraft som verkligen slår igenom. McGraw är begåvad med mer än en enkel liten systers roll, hon är Yang till sin brors Yin, och deras syskonband är unikt, både i berättelsen och på film, eftersom vi inte ofta ser barn porträtterade med den här sorten empati för varandra.

Den svarta telefonen förlitar sig starkt på spänningen som Finney möter både ensam i källaren och när den konfronteras med den kusligt lekfulla Grabber. Derrickson och Cargill skapar en intensiv berättelse som räcker för att hålla även de mest härdade fansen på tårna. Även om det slutliga resultatet egentligen inte råder mycket tvivel, är resan och metoderna det som verkligen betyder något, och Den svarta telefonen spikar båda dessa aspekter. Detta är ett utmärkt exempel på idén att berättande handlar mycket mer om ”hur” än ”vad”, och ”hur” här är exceptionellt.

Med utmärkta prestationer från alla tre huvudrollsinnehavarna – ja, jag kallar dem alla tre huvudrollsinnehavare – såväl som en fantastisk biroll av unga talanger samt en solid tur från Jeremy Davies som Finneys trasiga far, Den svarta telefonen är en klar vinnare. Kanske var Derricksons utträde från MCU en bra sak, om vi får fler av dessa utmärkta skräck från det här laget tror jag att vi alla vinner.

Den svarta telefonen

Författare
  • Scott Derrickson
  • C. Robert Cargill
  • Joe Hill
Kasta
  • Ethan Hawke
  • Jeremy Davies
  • James Ransone

Screen Anarchy logotyp

Tycker du att detta innehåll är olämpligt eller inkräktar på dina rättigheter? Klicka här för att rapportera det, eller se vår DMCA-policy.